Renault TALISMAN oprema i tehnologija

Renault TALISMAN

Tehnologija

Integrirane tehnologije za pomoć vozačima

Renault Talisman ne samo da vas štiti, on vas upozorava na opasnost ! Uvijek je bolje spriječiti nego liječiti pa su naši sigurnosnistručnjaci razvili sisteme za pomoć u vožnji koji vas mogu
upozoriti da izbjegnete eventualne nezgode na putu. Neki od njih čak i djeluju umjesto vas!
- (LDW) - Upozorenje o prelasku crte
- (DW) - Upozorenje o segurnosnom rastojanju
- (BSW) – Upozorenje o mrtvom uglu
- Upozorenje o prekoračenju brzine
- Prednja, stražnja i bočna pomoć pri parkiranju
- Kamera pri kretanju unatrag (RVC)
- Pomoć za lakše parkiranje (EPA)
- Automatsko prebacivanje dugih i oborenih svjetala
- Tempomat koji regulira rastojanje (ACC)
- Kočenje u slučaju nužde (AEBS)

Pomoć za lako parkiranje

Trebate se parkirate između dva već parkirana vozila? Pustite sistem za pomoć pri parkiranju da preuzme kontrolu nad upravljačem. On mjeri lokaciju i definira putanju. Potrebno je da vi samo upravljate gasom, kočenjem i brzinom. Senzori u prednjem dijelu, stražnjem dijelu, sa strane i stražnja kamera: dobijate zaštitu od 360° stupenjeva protiv sudara sa preprekama ili drugim vozilima.

Bose® Surround Sound System

Unesite emocije u srž vaših putovanja. Sa Bose® surround sistemom, Renault TALISMAN vas vodi u svijet izuzetnih zvukova. Njegovih 13 zvučnika visokih performansi je raspoređeno u dijelu za putnike, a povezani su tehnologijom Bose centerpoint2® i nude vam surround zvuk iz optimiziranih stereo izvora.
Vaš Renault TALISMAN se pretvara u auditorij i transportira vas u srce koncerta kvalitetnog zvuka. Doživjet će te akustičnu realnost trenutka žive svirke. Imat će te dojam da čistoća glasova, bogati bas i sopran, svaka nota i svaki instrument dolaze sa određene lokacije na sceni.

Dnevna LED svijetla i funkcija osvjetljenja u krivinama

Da bi se osigurali vidljivost, naši inženjeri su Renault TALISMAN većinom opremili LED rasvijetom: dnevna svetla, oborena svetla, duga svjetla, bočna, zaustavna i trepteća svjetla. Precizna i intenzivna LED osvetljenost poboljšava vidljivost zbog bijele svetlosti koja je nalik Sunčevoj, i pritom ima za 20% veću snagu od tradicionalne halogene rasvjete. Sve to zbog manje potrošnje energije od 50%, puno dužeg životnog ciklusa i jedinstvenog stila!
Osim toga, u slabo osvjetljenim područjima ukoliko vozite manje od 40km/h, imat će te bolju vidljivost, zahvaljujući dodatnom osvjetljenju u krivinama koje je dodato svetlima za maglu.

Elektrokromni unutrašnji retrovizor

Iskoristite maksimalnu vidljivost. Elektrokromna obrada vašeg retrovizora jamči savršen vizualni komfor. On preko dana potamni kada sunce udara u vaše zadnje staklo, ali i noću kada svijetla vozila koje se kreće iza vas mogu da vas zaslijepe.

Hands-free kartica

Potpuno redizajnirana, nova Renault TALISMAN hands-free kartica vam nudi inovativne funkcije. Među njima, otvaranje vozila sa punim rukama i sposobnost da omogući scenario dobrodošlice. Za početak, nema potrebe da stavite ključ. Pritisak na papučicu kočnice i na dugme "Start" je dovoljno. Da biste zaključali, udaljite se. Zvučni signal će vam potvrditi zatvaranje. Dosta vam je traženja vašeg automobila na parkingu? Vašoj kartici je dodato dugme koje vam omogućava da pronađete vaš Renault TALISMAN. Treba da isporučite paket? Drugo dugme vam omogućava da otvorite samo prtljažnik. Praktično!

Renault TALISMAN

Multimedijalni sistem R-Link 2

Pojednostavite svoj putovanje

Uživajte u mnogobrojnim regrupiranim funkcijama. Samo jednim klikom na ikonu "Navigacija" pronaći će te mapiranje TomTom. Zahvaljujući funkciji 'Multimedija', možete pristupiti vašoj muzici, vašim fotografijama i video zapisima. Sa rubrikom "Telefonija", dobijate funkciju korištenja telefona bez upotrebe ruku putem Bluetooth-a, a vaše SMS-ove će vam pročitati sistem. Pod stavkom "vozilo", možete promijeniti postavke i parametre i podesiti vožnju. Napokon, ikona "Aplikacije" vam daje pristup aplikacijama ili uslugama vezanim za Renault R-link prodavnicu.*

*Ograničeno pokrivanje Bosne i Hercegovine navigacijskim kartama i internet povezivosti. Za detaljene informacije obratite se ovlaštenom Renault koncesionaru

Intuitivni tablet i povezivanje R-Link 2


Sa R-Link 2, doživite put na drugačiji način. Njegov jednostavan interfejs vam omogućava da kontroliirate i prilagodite svaki aspekt svog života unutar Renault TALISMAN-a. Odaberite boju svojih kontrolnih monitora, informacije koje se na njemu pojavljuju i stil displeja kako bi odgovarali ambijentu po vašem ukusu i vašem načinu vožnje.Da li je to početna stranica, radio, navigacija, klima (ekran od 8.7 inča ) ili sjedala i Multi-Sense®, možete sve podesiti i kreirate svoje osobno okruženje. Sa jednim klikom možete sačuvati do 6 profila. Preko ekrana na dodir ili centralnog dugmeta, svatko može pronaći svoje multimedijske sadržaje, navigacijske preference ili podešavanja za pomoć na putu, tj. u vožnji.

*Ograničeno pokrivanje Bosne i Hercegovine navigacijskim kartama i internet povezivosti. Za detaljene informacije obratite se ovlaštenom Renault koncesionaru

Uživajte u vašem multimedijalnom univerzumu

Opremljen Bluetooth-om, vaš multimedijalni sistem R-link 2 se povezuje sa vašim pametnim telefonom čim uđete u Renault TALISMAN. Nepotrebno je da unosite brojeve vaših novih kontakata; vaš imenik se automatski sinkronizira. Što se tiče povezivanja, Renault TALISMAN može puno toga uraditii. Napunite svoje mobilne uređaje na USB priključcima koji su raspoloživi i na prednjim i zadnjim sjedalima. Djelite vaše muzičke sadržaje preko USB portova na prednjoj strani ili preko porta za SD karticu ili pomoćnog ulaza.Za maksimalnu sigurnost, imate mogućnost da kontrollirate svoj multimedijski sistem putem glasovne kontrole. Sa funkcijama SMS to Speech ili Text to speech, saznt će te što vam je pristiglo od SMS-ova i e-poštu, a nećete morati skretati pogled sa puta. R-link 2 vam daje lekciju o optimalnoj udobnosti i sigurnosti.

R-Link trgovina

Zahvaljujući aplikacijama dostupnim u R - Link trgovini, Renault TALISMAN pojednostavljuje i obogaćuje vaš svakodnevni život. Prva aplikacija – Trgovina automobila, nudi vam aplikacije dizajnirane specijalno za upotrebu u vašem vozilu. Možete joj pristupiti sa svog tableta putem R-link 2 ili od kuće, sa računala preko My Renault.Uživajte godinu dana u ponuđenoj konekciji: slobodan pristup službi TomTom Traffic (promet) i ažuriranim karte Europe ... ali i 3 besplatna mjeseca pristupa funkciji Coyote Series (u zavisnosti od zemlje) kako biste bili pravovremeno obavešteni o incidentima.*
*Internet veza trenutno nije dostupna u Bosni i Hercegovini

Renault TALISMAN

Multi-Sense

Personalizirajte svoje iskustvo u vožnji sa Multi-Sense®

Izaberite između pet režima vožnje koje nudi ekskluzivni sistem Multi-Sense®: Comfor, Sport, Eco, Neutral i Perso.

U Comfort režimu, regulacija amortizera vam pruža veću fleksibilnost, sjedala sa masažom se u potpunosti aktiviraju i time upravljanje vozilom postaje znatno lakše.
U Sport režimu, odziv na gas se povećava. Zajedno sa 4CONTROL, ovaj režim vam pomaže po pitanju boljeg držanja i manevriranja na putu. Upravljanje i amortizacija se pojačavaju zarad precizne i direktne kontrole vaše putanje. Mjenjač brže prebacuje tako da se povećavanje brzine odvija brzo i glatko.

U Eco režimu se podešava odziv motora, funkcije mjenjača su blaže pa je i ubrzanje neprimetnije. Vaša potrošnja je znatno smanjena.
U Neutralnom režimu, automobil vam nudi podešavanja u skladu sa prirodnim okruženjem.
U Personaliziranom režimu, možete izabrati i sačuvati vaša osobna Multi- Sense® podešavanja.

Prebacite kontrolu na 4 kotača sa 4CONTROL

Raspolažite sa izuzetnim radijusom okretanja! Sa šasijom 4CONTROL i povećanim efektom upravljača, zadnji kotači Renault TALISMAN-a imaju ugao upravljanja do 3,5 °. Rukovanje volanom će vam biti znatno lakše. Kao rezultat svega toga, vaša elegantna limuzina će u urbanoj sredini biti jednako agilna kao mali gradski auto. Uživajte u izuzetnom držanju na putu. Šasija 4CONTROL proračunava i prilagođava 100 puta u sekundi ugao upravljanja kotačima i time garantira apsolutni odziv i stabilnost. Imat će te isti osjećaj s upravljanjem kao kod skraćenog međuosovinskog rastojanja. Renault TALISMAN ostaje zaljepljen za put radi vašeg desetostruko izraženijeg osećaja tokom vožnje.

Uživajte u optimalnoj udobnosti vožnje zahvaljujući regulaciji amortizera

Zajedno sa 4CONTROL, regulirana amortizacija podešava ponašanje ovjesa u izabranom režimu Multi-Sense® vožnje. Zahvaljujući nizu senzora, sistem neprekidno analizira stanje puta, vašu brzinu, ugao upravljača i vašeg pritiska na papučicu kočnice. On odmah reagira i dostavlja očekivani efekat u zavisnosti od režima koji ste izabrali.

Iz jedne krajnosti u drugu, osjećaj se u potpunosti mjenja. U Sport režimu, ovjes se učvršćuje za poboljšano ležanje na putu. U Comfor režimu, ono se smanjuje, tj., omekšava i pruža optimalni komfor.

Vozite uz Multi-Sense® sa lakoćom

Smještena nadohvat ruke na središnjoj konzoli, specifična komanda Multi-Sense® vam omogućava pristup jednim klikom na namjenski meni na ekranu vašeg multimedijalnog sistema R-link 2.
Jednostavno pokrenite okretni kotačić za odabir režima vožnje i kliknite da biste potvrdili vaš izbor.

Pod rotirajućom kontrolom, tipka prečica vam omogućava da odmah prebacite na jedan od vaša 2 omiljena režima, i time odmah presonalizirate unutrašnjost vašeg Renault TALISMAN-a sa vašim željama.

Izaberite boju ambijenta unutar vašeg vozila

Prilagodite unutrašnjost vašeg Renault TALISMAN-a i uronite u jedan od 5 svetlosnih ambijenata koji su vam na raspolaganju. Izaberite plavu, crvenu, zelenu, Sepia (crvenkasto-smeđa boja) ili ljubičastu u zavisnosti od vaših sklonosti.
Možete da dodjelite boju svakom od režima Multi-Sense® ili da onemogućite ovu funkciju.

Renault TALSMAN

Udobnost

Iskoristite prednosti prostranosti. Puno prostora za glavu sprijeda i straga, prednja sjedala u stilu poslovne klase u avionu, puno mjesta za noge straga... Renault TALISMAN nudi zonu udonosti.

Prepustite se toploj dobrodošlici

Zahvaljujući svojoj hands-free kartici, Renault TALISMAN vas prepoznaje čim se približite i pozdravlja vas. Pale se dnevna svjetla, svjetlo unutar vozila, retrovizori se otvaraju i osvjetljavaju teren i na kraju se aktivira kompletno osvjetljenje. Bočni pokazivači smijera emitiraju svejtlosni signal kada otvarate vrata. Sjedala zauzimaju pozicije u kojima su bila posljednji put, a TouchScreen vas pozdravlja i želi vam dobrodošlicu.

Kad stignete na odredište, sjedalo se povlači unatrag 50 milimetara da bi vam olakšalo izlazak iz automobila. Čim se udaljite, Renault TALISMAN se automatski zaključava. Projecira svoj svjetlosni potpis koji se postupno gasi.

Uživajte u slobodi kretanja

Uživajte u prostoru unutar vozila. Visoki krov, široka središnja konzola, prednja sjedala kao u "Biznis klasi" ... dobijate izuzetnu slobodu kretanja.
Podjelite taj osjećaj prostora sa vašim putnicima na zadnjim sjedalima koji imaju dovoljno prostora za noge i širok prostor da se udobno smjeste.

Opustite se

Iskoristite svakodnevne, dobro poznate trase kako biste se opustili. Sjedalo vozača može početi masažom leđa čim u njega sjednete zahvaljujući 4 motora koji su programirani da vas opuste tako što će vam masirati lumbalni deo leđa. Sjedalo ima električno podešavanje i može memorirati do 6 prilagođenih pozicija.

Sjedalo vozača vam uvijek nudi idealan toplotni doživljaj bez obzira na vanjske temperature budući da ima i ventilaciju i grijanje. U ekstremnim zimskim temperaturama, omogućite funkciju zagrijavanja upravljača kako bi se zagrijao sa -10 ° C na 35 ° C u vremenskom intervalu od 10 minuta .

Iskoristite i uživajte u velikom prostoru za odlaganje i izdašnom komforu

Praktičan i modularan, Renault TALISMAN nudi mnoštvo rješenja za odlaganje. Ukupno imate 25 litara prostora za pohranu u kabini. Pića držite na hladnom u praktičnom, hlađenom odjeljku ispod naslona za ruku*. U prtljažniku imate obilnih 608 litara prostora. A otvaranje? Samo podvucite nogu ispod stražnjeg branika, ne može biti lakše!

* Dostupno samo sa automatskim mjenjačem EDC .

Opustite se, inteligentni klima uređaj brine o vama

Nema više magle! Zahvaljujući svojoj hidrometričnoj sondi, sistem za klimatizaciju Renault TALISMAN-a može mjeriti nivo vlažnosti u zatvorenom prostoru.
On automatski radi na sprečavanju zamagljenja prozora i vetrobrana.

Slobodno dišite, senzor za toksičnost vas štiti od zagađenja

Sa ekrana vašeg multimedijalnog sistema R-link 2, aktivirajte ventilacijski sistem, tj., sistem za provjetravanjei podesite ventilaciju po svom ukusu. Kombinirani filter blokira mikročestice takve kao što su prašina ili pelud i spriječava prodor mirisa izduvnih plinova u unutrašnjost vozila. Kada detektira zagađenje u tunelu ili iz vozila koje se nalazi ispred vas, ventilacijski sistem se automatski prebacuje na zatvoreno polje kako bi zaštitio putnike vašeg Renault TALISMAN-a.

Renault TALISMAN

Motori

Eco Driving

Sačuvajte gorivo kroz paket Eco Driving. Možete smanjiti potrošnju i do 25% ! Jednom aktiviran, Eko režim radi na ograničavanju obrtnog momenta kako bi ograničio ubrzanje pritom zadržavajući dovoljno snage da uživate u ugodnoj vožnji. Ovo ograničenje se automatski prilagođava opterećenju Renault TALISMAN-a da bi zadržao isti nivo ubrzanja.

Iskoristite i Eco monitoring, Eco scoring i Eco coaching. Ovi sistemi pružaju informacije o vašoj vožnji i daju savete kako biste je optimizovali. Poseban tahometar vam naročito ukazuje kada da promenite brzinu kako biste koristili najmanju količinu goriva. Što se tiče isključivanja Eco režima, ništa jednostavnije. Zahvaljujući Kick down funkciji, potrebno je da samo jače stisnete akcelerator i na taj način se prebacite u Normalni režim.

Automatski mjenjač EDC

Automatski menjač EDC sa dvostrukim kvačilom ima sve što je potrebno da vas osvoji. On kombinira udobnost automatskog mjenjača sa odzivom i jednostavnost ručnog menjača. Sa 6 ili 7 stupnjeva u zavisnosti od odabranog motora, nudi fleksibilnost, dinamičnost i nisku potrošnju goriva.
Štoviše, njegova reakcija se prilagođava stilu vožnje koji ste odabrali. Što više?

Aerodinamičnost

Da li znate da je na 50 km/h i 130km/h, aerodinamička otpornost odgovorni za 50% i 85% potrošnje jednog vozila ? Budući da su naši inženjeri i dizajneri više nego svijesni te činjenice, oni su zajedno radili da usavrše aerodinamiku Renault TALISMAN-a.

Aktivni zračni zatvarač, upravljanje protokom zraka ispod haube, zračne zavijese, aerodinamični pokrivač ... sve je dizajnirano da se smanji gubitak energije uslijed otpora zraka.

Renault TALISMAN

Sigurnost

Pomoć u vožnji i sigurnost.

Visio Sistem , u pripravnosti za vas

Uživajte u inovativnom sistemu i sveobuhvatnoj pomoći pri vožnji. Kao pravi suvozač, Visio Sistem putuje sa vama. On pojačava vašu sigurnost zahvaljujući kameri na vrhu vjetrobranskog stakla, preko 3 uređaja:
  • Upozorenje prekoračenja brzine zahvaljujući panelima za signalizaciju. Visio Sistem čita panele i uzima u obzir vanjske podatke (kiša, radovi , itd) kako bi ih integrirao u svoj navigacijski sistem. Dobit će te informacije koje vam omogućavaju da prilagodite svoju vožnju opasnostima iz okoline. Upozorenje na prelaženje crte. Visio Sistem vas upozorava da biste izbjegli neželjene izlaske iz trake, posebno na autoputevima, u slučaju smanjene budnosti.
  • Automatska duga i oborena svjetla. Visio Sistem prilagođava svijetla vašeg Renault TALISMAN u različitim situacijama. Automatski prebacuje na oborena svetla kada uđete u grad ili kada sretnete drugo vozilo.

Sistem za održavanje sigurnog rastojanja i kočenje u nuždi (AEBS) - Advanced Emergency Braking System

Sistem za održavanje sigurnog rastojanja vas upozorava kada se krećete suviše blizu vozila koje je ispred vas. U odsustvu reakcije ili nedovoljnog kočenja pri riziku od sudara, napredni sistem za kočenje u nuždi automatski stupa u akciju:
  • Ako vozač koči, on mu pomaže tako što pojačava kočenje
  • Ako vozač ne koči, sistem automatski koči da bi se izbegao sudar.

Sistem detekcije mrtvih kutova

Ne bojte se više mrtvih kutova. Senzori instalirani na svakoj strani branika sprijeda i otraga Renault TALISMAN omogućavaju sistemu da datektira vozila koja vam prilaze iz mrtvog kuta. Svjetlosni indikator na svakom od vanjskih retrovizora će vas upozoriti. Tada samo trebate prilagoditi svoju vožnju.

Sistem za pomoć pri kretanju na uzbrdici

Krenite bez problema i na strmom terenu! Renault Talisman je opremljen tehnologijom koja onemogućava pokretanje vozila unatrag ili gašenje motora pri kretanju na uzbrdici. Senzor detektira nagib puta i osigurava nepomičnost vašeg automobila 2 sekunde tako da možete udobno da krenete.

Tempomat koji regulira rastojanje i HUD (Head Up Display )

Uvek držite dobro i sigurno rastojanje sa vozilom ispred vas. U Renault TALISMAN možete lako odabrati  brzinu putem komandi na volanu - Tempomat koji regulira rastojanje. Vaša brzina se podešava i automatski regulira u cilju održanja odgovarajućeg rastojanja. Iskoristite HUD koji se nalazi iznad instrument table kako biste pristupili svim vašim informacijama o vožnji, bez da skrećete pogled sa puta.

Sigurnost na najvišem nivou za vašu dijecu

Zahvaljujući tome što ima dva ISOFIKS pričvršćivača kompatibilna sa novim I - Size standardom, lako možete instalirati 2 sjedala za bebe ili dijete najnovije generacije u zadnjem dijelu Renault TALISMAN-a. Ukoliko je instalacija pravilno odrađena, vaša dijeca mogu sigurno putovati. Također, možete postaviti 3 standardna dječija sjedala zahvaljujući tome što postoje 3 sigurnosna pojasa ako sjedala za vaše dijete nisu opremljena ISOFIKS pričvršćivačem.